Természet videók Naturevideos Szabolcsi Péter

Természet videók Naturevideos Szabolcsi Péter

Természet videók Naturevideos Szabolcsi Péter

Mésztufa-gátrendszer Felsőörs

2021. július 24. - Szabolcsi Péter

 Mésztufa-gátrendszer Felsőörs

 

 

 

 

 

 

 

 

A Fenntartható Élet és Környezet Egyesület (FÉK), és Varga Szabolcs kezdeményezésére 2015-ben lett a helyi értéktár része. A Forrás-hegy tövében fakad a Malomvölgyi-séd vize, amely mély szurdokvölgyet alakított ki !!!!!!!LOVAS TELEPÜLÉS IRÁNYÁBAN!!!!! 

A séd vize kalcium-hidrogénkarbonátban nagyon gazdag annak köszönhetően, hogy az elkarsztosodott területekre lehulló csapadékvíz meszes kőzetbe beszivárogva kioldja a kőzet mésztartalmát, s vízgyűjtőhöz képest alacsonyan fekvő Malom-völgyben a karsztvízszint föléje kerül a 160-180 méter magas térszínnek. 

A felszínre törő 10-12 fokos hideg karsztvíz újra levegővel érintkezik és melegedésnek indul, ami elindítja a CO2 elillanását a vízből, és a vízben maradt CaCO3 kicsapódik a séd medrében és partfalában. A karsztvíz fent leírt tevékenysége folytán és annak a szerencsének, hogy a séd medre öreg erdőn keresztül vezet, létrejött egy természet alkotta mésztufa-gátrendszer.

 A gátak váza kidőlt fák elhalt fatörzsei, míg kötőanyaga a kalcium-karbonát. A gátak előtt a vízszint felduzzad, s nagyon lassú folyású tavacskák és vízmedencék jönnek létre. E medencék vízmélysége elérheti akár az 1-1,5 métert. A gátak általában lépcsősorból állnak. A fiatalabb lépcsőfokok a gát tetején, míg a régebbiek a gát alján vannak. A mésztufa-gátrendszer kora több ezer éves is lehet, mivel vannak olyan helyek a völgyben, ahol 20-30 méterrel a jelenlegi patak-vízszint felett is találhatók mésztufa-maradványok. Az első mésztufa-gát a forrás túlfolyó után kb. 100 m-re található. Innen kezdve a gátak szélessége és magassága is növekszik. Jelentős méretű tufagát száma kb. 10-15, míg a kisebbek száma elérheti a 30-at is. 

  Az ott készült videó

A bejegyzés trackback címe:

https://szabolcsipeter.blog.hu/api/trackback/id/tr5316637026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása