Természet videók Naturevideos Szabolcsi Péter

Természet videók Naturevideos Szabolcsi Péter

Természet videók Naturevideos Szabolcsi Péter

Smiley

2021. július 24. - Szabolcsi Péter


 unnamed.jpg

 

 

Sziasztok!

 

 Ő itt Smiley az én hűséges társam, akivel már rengeteg kalandban volt részem a 10 év alatt! Vele is készült pár videó, amit a YouTube csatornán megtaláltok a lejátszási listáknál.

Vagy ide kattintva:

Smiley & me vlog

Lehet hogy később lesznek itt is közös történetek vele. 

#jackrussellterrier #vlog

 

Szabolcsi Péter

Mésztufa-gátrendszer Felsőörs

 Mésztufa-gátrendszer Felsőörs

 

 

 

 

 

 

 

 

A Fenntartható Élet és Környezet Egyesület (FÉK), és Varga Szabolcs kezdeményezésére 2015-ben lett a helyi értéktár része. A Forrás-hegy tövében fakad a Malomvölgyi-séd vize, amely mély szurdokvölgyet alakított ki !!!!!!!LOVAS TELEPÜLÉS IRÁNYÁBAN!!!!! 

A séd vize kalcium-hidrogénkarbonátban nagyon gazdag annak köszönhetően, hogy az elkarsztosodott területekre lehulló csapadékvíz meszes kőzetbe beszivárogva kioldja a kőzet mésztartalmát, s vízgyűjtőhöz képest alacsonyan fekvő Malom-völgyben a karsztvízszint föléje kerül a 160-180 méter magas térszínnek. 

A felszínre törő 10-12 fokos hideg karsztvíz újra levegővel érintkezik és melegedésnek indul, ami elindítja a CO2 elillanását a vízből, és a vízben maradt CaCO3 kicsapódik a séd medrében és partfalában. A karsztvíz fent leírt tevékenysége folytán és annak a szerencsének, hogy a séd medre öreg erdőn keresztül vezet, létrejött egy természet alkotta mésztufa-gátrendszer.

 A gátak váza kidőlt fák elhalt fatörzsei, míg kötőanyaga a kalcium-karbonát. A gátak előtt a vízszint felduzzad, s nagyon lassú folyású tavacskák és vízmedencék jönnek létre. E medencék vízmélysége elérheti akár az 1-1,5 métert. A gátak általában lépcsősorból állnak. A fiatalabb lépcsőfokok a gát tetején, míg a régebbiek a gát alján vannak. A mésztufa-gátrendszer kora több ezer éves is lehet, mivel vannak olyan helyek a völgyben, ahol 20-30 méterrel a jelenlegi patak-vízszint felett is találhatók mésztufa-maradványok. Az első mésztufa-gát a forrás túlfolyó után kb. 100 m-re található. Innen kezdve a gátak szélessége és magassága is növekszik. Jelentős méretű tufagát száma kb. 10-15, míg a kisebbek száma elérheti a 30-at is. 

  Az ott készült videó

Miért használok CPL/Polárszűrőt!


 

 

 Miért használok CPL/Polárszűrőt!

 Polárszűrő Minden fotós alapfelszerelése kellene hogy legyen. A polárszűrő a polarizált, azaz visszatükröződő fény kiszűrésére hivatott, ily módon képeink telítettebb színeket kapnak, az ég kékje elmélyül, a fémes és üveg felületekről pedig a visszatükröződést nagymértékben leszedi. Ennek köszönhetően egy tó felszínét fotózva jobban lelátunk a vízfelszín alá, vagy a vízesés közeli nedves kövek részletgazdagabbá válnak, hisz az ég kékjének visszatükröződését is javarészt megszünteti. Az égre alkalmazva a felhőzet kontrasztosabbá, az ég halvány kékje sötétebbé válik. Ez utóbbi jelenség magyarázata az, hogy a levegőben lévő páráról visszatükröződő fényt szűri ki. Hatása ekkor leginkább a napra merőleges optikai tengellyel jelentkezik. Én jellemzően le sem veszem az objektívről (ez az én UV szűrő pótlékom), tárgy és tájkép fotóknál egyaránt nélkülözhetetlen. Hozzávetőleges 1-1,5 fényértéket vesz le a szűrő nélküli állapothoz képest.

CPL videó 

Miket használok a videózáshoz!?

 Miket használok a videózáshoz!?

 

 


 

 

 

 Mikor 2020-ban elkezdtem videózni, akkor egy Samsung S7 telefon volt minden eszközöm. Majd 2021-ben beszereztem egy DJI Osmo Mobile 3-as képstabilizátort, a jobb minőség érdekében. Egy darabig ez volt mindenem, egy tripod-al kiegészítve. Gondoltam ez így elég nekem! De nem! Szükségem volt a magasabb képkockaszámra, így kihasználva egy remek lehetőséget, telefont váltottam. Az "új" telefon pedig egy iPhone X lett, a 4k 60 fps miatt. Igaz, hogy én 4k 24/25 fps-el dolgozok, de a 60 fps sokkal nagyobb teret ad a videószerkesztésben. A vlogoláshoz plusz kettő mikrofon áll rendelkezésemre. Az egyik egy Boya DM 200-as puskamikrofon, amit annyira nem ajánlanék senkinek, és egy Puluz Lavalier kábeles mikrofon, amivel teljesen elégedett vagyok. Mind a kettő iPhone kompatibilis. Valamint van itt még pár kiegészítő. Pl egy Powerbank, hogy bárhol tudjam tölteni a készülékeket. Egy 128 gigás flashdrive, amivel sokkal egyszerűbben megy a másolás pc-re, és ha kell, bármikor ott helyben szabaddá tudom tenni a telefonom tárhelyét. Ezeken kívül van még pár lencse, amiket nem nagyon használok, és a CPL, ND szűrők, amik viszont nagyon hasznosak számomra. Nemrégiben  lett egy új társam is, a Panasonic TZ 60-as fényképezőgép, ami szintén tágította nekem a teret a videószerkesztésben és készítésben. Majdnem kimaradt a legfontosabb dolog, amiben mind ezt cipelem! Jackal Bea! Mindenkinek csak ajánlani tudom ezt a magyar márkát, mert nagyon színvonalas minden termékük!

Röviden és tömören így áll most a "fegyvertáram". Nem kell szuperkészülék, hogy elkezd! Tanulj, tegyél meg mindent a célod érdekében, és az majd meghozza a sikert, és a jobb felszerelést.

 

Szabolcsi Péter 

 

YouTube csatorna link

Kíváncsi szemlélődő

 

A kíváncsi szemlélődő nem csak egyszerű természetfotókat lát, hanem felvételeket, ahol végtelenné válik az idő és a tér, a béke pedig mindenre kiterjed.megmutatják, hogyan csöppen bele az ember egy hatalmas csodába, és hogyan találja meg benne a nyugalmat, a harmóniát és a soha véget nem érő szépséget. Ezt jelképezheti, hogy az alanyok egytől-egyig a hátukat mutatják a kamerának, elfordulnak a technika világától, inkább a gyönyörű tájat szemlélik, szinte beleolvadnak a körülöttük lévő fenséges élővilágba.
 
"Pozitív és békés szemszögből szerettem volna megjeleníteni ember és természet viszonyát - remélem, azok, akik megnézik a munkáimat, ihletet, biztonságot merítenek belőlük."
Elizabeth Gadd
 

Mi történt velem?!


Sziasztok!
 
  Képzeljétek mi történt velem nem rég! Írt az egyik külföldi követőm, hogy szeretné felhasználni a videóimat a saját csatornáján, mert annyira tetszenek neki, hogy szeretné másoknak is megmutatni! Természetesen ha bevételszerzésre alkalmas videókat készít majd belőle, akkor az anyagiak hozzám futnak be, mert én vagyok az eredeti szerző. Ezáltal a videóim is nagyobb teret kapnak, hiszen más országokban is látni fogják azokat! Azt hiszem ez most ismét egy hatalmas lépés lesz!
 
Szabolcsi Péter
 

 

Aranyosi Ervin: Tölgyfa születése

Aranyosi Ervin: Tölgyfa születése

Leesett a makk a fáról,
benne sok sok tápanyag.
Ám ne hidd, hogy megszülője,
az öreg tölgy, tán hanyag!
Csemetéjét azért küldte,
egykor Ő is tölgy legyen.
Földanya gondjára bízta,
– új fa nőjön a hegyen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

Képek: Szabolcsi Péter

Napfelkelte a hegyről!

Napfelkelte a hegyről!




 Egy videósnak néha elfogynak az ötletei. Ez történt velem is. Éppen egy esős hét volt, így leginkább a tévé előtt ültem és próbáltam motiválni magam, hogy a nézőim számára legyen új tartalom. Természetesen az esős időt kihasználva is készült később videó ( Rain man ) . Valamint előtte a Super 8 . Van a YouTube-on pár hozzám hasonló, de még is jóval előrébb járó filmes, akik ebben sokat segítenek. Nem, nem másolom a tartalmat, csupán csak az ő lelkesedésük erőt ad nekem is. Eszembe jutott a hely, ahol nem rég egy kedves barátommal, Ágival jártam, de akkor nem igazán tudtam videózni. Gondoltam ha az időjárás engedi, akkor ott készítem el a következő videóm. Egy kicsit továbbgondoltam. Mi lenne ha felvenném a hegyről a napfelkeltét is!? Hátha szerencsém lesz, és lehet majd látni annak ellenére, hogy aznapra is esőt jeleztek. Szerencsére tévedtek! Na de! A nap 05:04 perckor kelt fel! ( Érdemes utánanézni az ilyen dolgoknak, na meg az időjárásnak is, ha valaki túrázni megy. ) Megnéztem mennyi idő, mire odaérek, beleszámítva az esetleges felvételeket is útközben. Oda vissza 2 óra és még a hegyre is fel kell jutni! Ezért hajnali 3-kor már a célom felé tartottam, időt hagyva mindenre. ( Végül kb 5 óra volt az egész túra. ) Vittem magammal egy fejlámpát, mert az erdőben nem igazán van kivilágítás, sőt az odavezető út is teljesen sötét. Sajnos a lámpa ellenére sem sikerült a sötétben rendes felvételeket készíteni, viszont addig is tudtam beszélni. Mikor odaértem a hegy tetejére és megittam a kávémat, akkor kezdődött is a "buli", de erről nem írok többet, inkább nézzétek meg a Videót.

Mit vigyél magaddal:

Időjárásnak megfelelő öltözetet, és ha Te is hajnalok hajnalán mész, akkor valami fényforrást mindenképp!

 

2021

Koloska-völgy

Balatonfüred - Balatonarács 

 Szabolcsi Péter

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Képek és videók: Szabolcsi Péter

Mókus-Rókus!


 

 

Aranyosi Ervin: Rókus

Én vagyok a Rókus, bizony!
Ravaszdi rágcsáló!
Diót, makkot tőrbecsaló,
jóllakottá váló!

Sompolyogva nyakon csípem,
az eszén túljárok.
Azt hiszi mind, hogy egérre,
vagy tyúkra vadászok.

Beérem én mogyoróval,
mert nem vagyok róka.
Eleséget gyűjtögetek
kora reggel óta.

A mogyoró nem menekül,
makkot becserkészem,
a furfangom bizony túl jár
egy diónyi észen!

Rókus vagyok, erdőlakó,
ugrom ágról-ágra,
lombok közül nevetek
a rám váró vadászra.

 

Kép: Szabolcsi Péter

Remény

151647395_2964341523842796_4806766097022451447_n.jpg
Remény!
 
 Befogadtatok a csoportotokba és engedtétek, hogy az otthonomnak tekintsem, amiért örökké hálás leszek. Ez a csoport tett azzá, akinek hisztek: példaképpé, jobb emberré, egy "Hőssé".
De az az igazság, hogy én is csak egy vagyok közületek. Egy átlag ember nagy szívvel és teli szeretettel.
Hétköznapi embereket találtam, akik nem mindennapi dolgokat visznek véghez. 
Láttam,hogy segítetek az állatokon és egymáson nagy csapások után. Láttam az összetartásotokat a nehéz időkben,és láttam,hogy a legkisebb cselekedet eredményezi a legnagyobb változást. Ha valamit helyesen teszünk, remélem, segít másnak felismerni, hogy egyetlen ember is képes változást hozni a többiek életébe. Higgyetek magatokban, és reményt leltek egymásban!
 
"Ne feledjétek,nem az álarc
teszi a hőst! Hanem a döntések,
amelyeket meghozunk, és a vágy,
hogy helyesen cselekedjünk!"
 
Mivel láttam bennetek ezt a vágyat, ígérem nektek, minden tőlem telhetőt megteszek, hogy megvédjem az állatokat. Egy napon talán lesz egy küzdelem, ami elveszi a kedveteket. Ha eljön az a nap, kérlek benneteket, folytassátok a harcot és ne adjátok fel soha, hogy ez a világ jobb hely legyen és ne szenvedjenek többet az állatok.Váljatok azokká a hősökké, akik vagytok! 
 


 
Szabolcsi Péter
süti beállítások módosítása